Onaylanmış Kuruluş Transferi ve/veya Yeniden Belgelendirme Süreçleri dolayısıyla Belge Geçerlilik Süresi Dolan EC Sertifikaları Ve Buna Bağlı Ürünler Hakkında Duyuru

Bilindiği üzere, 02/06/2017 tarihli ve E.1967 sayılı ve Ürün Takip Sistemi (ÜTS) Tıbbi Cihaz Kayıt Ekranları Açılışı konulu makam oluru ile birlikte 12/06/2017 tarihinden itibaren Tıbbi Cihaz Yönetmelikleri kapsamında piyasaya arz edilen tıbbi cihazların kayıtları ÜTS üzerinden gerçekleştirilmektedir.

09/01/2018 tarihli Belge Geçerlilik Süresi Dolan EC Belgeleri Ve Buna Bağlı Ürünler Hakkında Duyuruya istinaden, ÜTS’de veri girişi yapmakta olan ithalatçı ve imalatçıların, sisteme geçiş aşamasında herhangi bir mağduriyet yaşamaması, sistemin etkin kullanılması ve uygulamada birlik olması adına, belge geçerlilik süresi dolmadan dilekçe ve taahhütname ile başvuru yapması halinde, üretimi ve ithalatı yapılmayacağı taahhüt edilen ürünler için 120 gün, güncellenen EC sertifikalarının sisteme eklenmesi ve apostil işlemlerinin neticelendirilmesi için ise 30 gün sistemde kalma süresi tanımlamasına hali hazırda devam edilmektedir.

09/01/2018 tarihli Belge Geçerlilik Süresi Dolan EC Belgeleri Ve Buna Bağlı Ürünler Hakkında Duyuruda bahsedilen hükümlerin, ‘sınırlı süreli’ uygunluk beyanı belgeleri için de uygulanması hususu ile, onaylanmış kuruluş transferi ve/veya yeniden belgelendirme süreçleri dolayısıyla ortaya çıkan gecikmeler nedeniyle güncellenmesi veya yeniden belgelendirilmesi zaman alacak olan ürünlerin, ya da güncellenen veya mevcut belgelendirilen sertifika kapsamından çıkartılan ve geçerliliği bitmiş belgenin geçerlilik süresi içerisinde üretilmiş ürünlerin, ya da ürün güvenliği haricinde bir nedenle mevcut sertifikasının onaylanmış kuruluş tarafından askıya alındığı veya iptal edildiği durumlarda ise belge geçerlilik süresi içerisinde üretilmiş ürünlerin, sistemde kalma süresi ile ilgili olarak; ÜTS’de kaydı düştükten sonra, ilgili ürünü/ürünleri belgelendiren onaylanmış kuruluşun veya sorumluluğu aldığı durumlarda ilgili onaylanmış kuruluştan sorumlu yetkili otoritenin ilgili ürünlerin sorumluluğu altında olduğunu teyit etmesi ve ürün güvenliğine aykırı bir hususun bulunmaması şartıyla, söz konusu EC belgesinin geçerlilik süresi içerisinde üretilerek piyasaya arz edilmiş ürünler için belge bitiş tarihinden itibaren 120 gün sistemde kayıtlı kalma süresinin tanımlanmasının olası firma mağduriyetlerini önleyecek olması, sistemin etkin kullanılması ve uygulamada birlik olması adına uygun olacağı mütalaa edilmiştir.

Bu bağlamda;
1- 09/01/2018 tarihli Belge Geçerlilik Süresi Dolan EC Belgeleri Ve Buna Bağlı Ürünler Hakkında Duyuruda bahsedilen hükümler, ‘sınırlı süreli’ uygunluk beyanları için de uygulanacaktır,
2- Onaylanmış kuruluş transferi ve/veya yeniden belgelendirme süreçleri dolayısıyla güncellenmesi veya yeniden belgelendirilmesi zaman alacak olan ürünler ile güncellenen veya mevcut belgelendirilen sertifika kapsamından çıkartılan ve geçerliliği bitmiş belgenin geçerlilik süresi içerisinde üretilmiş ürünler için veya ürün güvenliği haricinde bir nedenle mevcut sertifikasının onaylanmış kuruluş tarafından askıya alındığı veya iptal edildiği durumlarda ise belge geçerlilik süresi içerisinde üretilmiş ürünler için, ilgili ürünü/ürünleri belgelendiren onaylanmış kuruluşun veya sorumluluğu aldığı durumlarda ilgili onaylanmış kuruluştan sorumlu yetkili otoritenin ilgili ürünlerin sorumluluğu altında olduğunu teyit etmesi ve ürün güvenliğine aykırı bir hususun bulunmaması şartıyla, belge bitiş tarihinden itibaren 120 gün sistemde kalma süresi tanımlanacaktır.

NOT: 09/01/2018 tarihli Belge Geçerlilik Süresi Dolan EC Belgeleri Ve Buna Bağlı Ürünler Hakkında Duyuruda bahsedilen hükümler uygulanmaya devam edecektir.

Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği Kapsamındaki Ürünlerin Tekil Takibi Hakkında Duyuru

02.07.2018 itibariyle tekil takip süreci başlayan Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği (90/385/EEC) kapsamındaki tıbbi cihazların üretim ve ithalat bildirimleri ile bildirimleri yapılan ürünlerin ürün hareket bildirimlerinin (alma-verme) ÜTS gerçek ortamı üzerinde bu tarih itibariyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca bu ürün grubundaki ürünleri piyasaya arz eden firmaların 02.07.2018 tarihi öncesinde ithal ettikleri ürünlerden kendi stokları ile sağlık hizmet sunucularına satılmak üzere bayilerine verdikleri stokları 01.08.2018 tarihine kadar ÜTS’ye girmeleri gerekmektedir.

Bu bağlamda; bu ürün gruplarını üreten/ithal eden firmaların 01.08.2018 tarihine kadar bayilerinin de ellerinde bulunan mevcut stoklar için üretim/ithalat bildirimi yapmaları ve sonrasında bayilerine verme bildirimlerini yapmaları gerekmektedir.

ÜTS İthalat Bildirimi Değişiklikleri Hk. (1 Ağustos 2018’den itibaren geçerli olacaktır)

1 Ağustos 2018 tarihinden itibaren, İthalat Bildirimi yapan kullanıcılar, bildirim yapmadan önce ÜTS üzerinden Gümrük Beyannamesi sorgulaması gerçekleştirecektir. ÜTS, kullanıcının sağladığı Gümrük Beyanname Numarası ve Kalem Numarası’nı kullanarak T.C. Ticaret Bakanlığı servisinden, beyannamede belirtilen adet bilgisini çekecektir. Çekilen adet üzerinden, kullanıcının belirttiği ürün için, ÜTS’de kota oluşturulacaktır. ÜTS, ilerleyen aşamalarda yapılan İthalat Bildirimi sırasında kotayı kontrol edecektir. Yani, kullanıcıların, beyannamede belirttikleri adet kadar tekil ürünü ÜTS’ye kaydetmelerine izin verecektir.

Kullanıcılar, İthalat Bildirimi için kota oluşturma işlemlerini Ürün Hareketleri > Gümrük Beyanname Belgesi İşlemleri menüsünden yapabileceklerdir. İlgili menü, ÜTS Test ortamında denenebilmektedir. Test ortamında, gümrük sisteminden gerçek sorgu yapılmamaktadır. Bunun yerine girilen gümrük beyanı için ürün bazında her seferinde 1000’lik kota açılmaktadır. Test ortamındaki gümrük beyan numaralarının formatı düzgün olduğu sürece, gerçek bir gümrük beyanı olmasına da gerek yoktur.

Kota açma işlemi sadece ÜTS kullanıcı arayüzünden gerçekleştirilebilecektir. T.C. Ticaret Bakanlığı servisinden sorgulama yapıldığı için ve çok sık yapılan bir işlem olmayacağı için, ÜTS’ye entegre olan dış sistemlere bu özellik açılmayacaktır.

Ürün Takip Sistemi’nde (ÜTS) Sağlık Hizmet Sunucuları Tarafından Yapılması Gereken İşlemler

Firma Kayıt İşlemleri

  • Kamu hastanelerinin kayıt yaptırmasına gerek yoktur. Kamu hastaneleri ve başhekim/başhekim yardımcıları ÇKYS üzerinden aktarılmıştır.
  • Özel sağlık kuruluşlarının imza yetkilileri https://utsuygulama.saglik.gov.tr adresindeki “Başvuru” girişinden girerek sırasıyla,
    • Adi Ortaklık Firması ise
      • Yetkili kişiye ait NOTER ONAYLI imza beyannamesi sisteme yüklenerek başvuru adımları tamamlanıp hastane kayıtlarını gerçekleştirebilmektedirler.
      • Vergi No->VEDOP tan Getir-> ÇKYS No->Gerekli Belge Yükle
      • Firma Başvurularım -> Sağlık Hizmet Sunucusu Ekle
    • Mersis Kaydı Olan Firma ise
      • Firma Başvurularım -> Sağlık Hizmet Sunucusu Ekle
      • MERSİS No ve ÇKYS No alanlarına ilgili bilgiler girilip başvuru adımları tamamlanarak hastane kayıtlarını gerçekleştirebilmektedirler.
    • Mersis Kaydı Olmayan Şahıs Firması ise
      • Firma Başvurularım -> Sağlık Hizmet Sunucusu Ekle
      • VERGİ No ve ÇKYS No alanlarına ilgili bilgiler girilip başvuru adımları tamamlanarak hastane kayıtlarını gerçekleştirebilmektedirler.
  • Üniversite hastanelerinin imza yetkilileri https://utsuygulama.saglik.gov.tr adresindeki “Başvuru” girişinden girerek sırasıyla,
    • Firma Başvurularım -> Sağlık Hizmet Sunucusu Ekle
    • Firma Türü -> Üniversite Hastanesi
    • Vergi No->VEDOP tan Getir-> Gerekli Belge Yükle
    • Yetkili kişiye ait imza beyannamesi veya rektör tarafından imzalı yetkili kişiyi belirten ve durumu izah eden yazı sisteme yüklenerek hastane kayıtlarını gerçekleştirebilmektedirler.

Tıbbi Cihaz Tekil Takip Entegrasyonları

  • ÜTS kapsamında tekil takip edilen tıbbi cihazların hastane envanterine girişte, hastaneden başka bir hastaneye çıkış sırasında ve hastaya kullanılması durumunda ÜTS üzerinden tekil bildirimlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • ÜTS ile ilgili kullanıcı kılavuzu https://uts.saglik.gov.tr/wp-content/uploads/2017/UTS-PRJ-KullaniciKilavuzu-Uygulama.pdf adresinde bulunmaktadır. Bu kılavuzun 5. Bölümünde “Ürün Hareketleri ve Geri Çağırma Modülleri” başlığında tekil bildirim ile ilgili detaylı bilgilendirme yer almaktadır.
  • ÜTS’ye tekil bildirimlerin yapılması için 3 alternatif yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler uygulama ara yüzünden bildirim, excel dosyası ile bildirim ve web servisleri aracılığıyla bildirimdir.
  • ÜTS’de yer alan web servis tanımları https://uts.saglik.gov.tr/wp-content/uploads/UTS-PRJ-TakipVeIzlemeWebServisTanimlariDokumani180709.pdf adresinde ve HBYS’ler tarafından kullanılacak Takip ve İzleme Web Servisleri de https://uts.saglik.gov.tr/?page_id=2356 sayfasında bulunmaktadır.
  • Hastane adına web servislerinin kullanılabilmesi için hastane adına üretilmiş bir Sistem Tokeni kullanmak gerekmektedir. Sistem Tokeni sadece hastane imza yetkilileri ya da hastane sorumluları (başhekim, başhekim yardımcıları) tarafından e-imza ile oluşturulmaktadır. Bu tokeni üretmek için hastane imza yetkilisinin ya da hastane sorumlusunun https://utsuygulama.saglik.gov.tr adresindeki “Giriş” seçeneğinden ÜTS’ye girerek sırasıyla Kullanıcı -> Sistem Kullanıcısı Tanımlama İşlemleri -> Sistem Tokeni Al adımlarını takip etmesi gerekmektedir.

ÜTS Test Ortamı

  • ÜTS Test Ortamı https://utstest.saglik.gov.tr adresinde bulunmaktadır. Bu ortam ürün ortamı ile aynı işlevlere sahiptir. Ürün ortamına geçiş öncesinde bu ortam üzerinden denemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu ortam için de öncelikle kayıt işlemlerini gerçekleştirmek ve web servislerinin kullanımı öncesinde Sistem Tokeni almak gereklidir.

Talep Bildirimi

  • Uygulama ile ilgili talep ve öneriler ÜTS içerisinde yer alan Talep Bildir menüsü kullanılarak gönderilebilir.